Welkom op jesfahoy!

Op deze site vind je al het nieuws over het 5e Juniorsongfestival dat gehouden wordt op 8 december in Ahoy Rotterdam. We volgen de voorrondes uit de 18 landen en besteden ook aandacht aan achtergronden en de historie van het festival. Daarbij is jullie inbreng onmisbaar, door te reageren op artikelen help je om dit log nog leuker en beter te maken.Neem tijdens het reageren de regels in acht. Je kan reageren door op reacties te klikken onder aan een bericht. Van tijd tot tijd zullen er ook momenten zijn dat je ergens op kan stemmen! Veel plezier verder tijdens het bezoeken van de site. En hopelijk tot ziens!

vrijdag 7 september 2007

Unicef en Juniorsongfestival slaan handen ineen!

Hieronder een persbericht zoals te lezen is op het forum van songfestival.web-log.nl

06-09-2007 - Dit jaar vindt er in het kader van het Junior Songfestival een heel bijzondere maar ook logische samenwerking plaats: het Junior Songfestival en Unicef slaan de handen ineen.

De presentatie van de live shows is in handen van Unicef's Special Representative Sipke Jan Bousema.

De kijkers van het Junior Songfestival bepalen met hun stem straks bovendien samen met de vakjury's welke kandidaat er door mag naar de finale. En daarmee steunen zij Unicef als vanzelf! Want de helft van alle bel- en sms-inkomsten gaat naar Unicef. Door steun van Unicef kunnen Braziliaanse kinderen uit de sloppenwijken terecht bij de naschoolse opvang. Daar hebben zij een veilige plek om te spelen, krijgen zij onder andere hulp bij hun huiswerk en leren ze over hun rechten. De winnaar van het Junior Songfestival krijgt de mogelijkheid om samen met Sipke Jan Bousema het project van Unicef in Brazilië bezoeken.

Halve finales
Zaterdag 22 september is het zover. Dan brengt de AVRO om 19.00 uur op Nederland 3 live de eerste halve finale van het AVRO Junior Songfestival. Een week later is de tweede halve finale. De vijf finalisten strijden dan om een felbegeerde plek in de finale op 6 oktober. Dit jaar gaat het Junior Songfestival een bijzonder jaar tegemoet want de winnaar van de finale zal Nederland vertegenwoordigen in eigen land. Op 8 december staat Ahoy' op z'n kop en vind het Junior Eurovisie Songfestival in Rotterdam plaats. In totaal gaan vijf liedjes door naar de finale. Vier worden gekozen in de twee halve finales en één liedje krijgt de wildcard. Via juniorsongfestival.avro.nl kan iedereen nog eens extra op zijn of haar favoriet stemmen.

Voor de kinderen in Brazilië! Brazilië is een van de grootste landen ter wereld. Er wonen meer dan 186 miljoen mensen. Mensen met zeer verschillende culturele achtergronden. En met grote inkomensverschillen. Er zijn in Brazilië veel arme mensen. Die wonen in een zogenaamde 'favela', een sloppenwijk. Kinderen die opgroeien in de sloppenwijken zijn vaak de hele dag op straat. Ze wonen meestal wel nog thuis, maar werken om bij te dragen aan het gezinsinkomen. In Brazilië gaan 800.000 kinderen tussen de 7 en14 jaar nooit naar school. En bijna 20 procent van de kinderen die wel naar school gaan haalt nooit groep 8. Vooral in het arme noordoosten van Brazilië blijven veel kinderen thuis of werken om geld te verdienen. Ze blijven analfabeet en maken daardoor weinig kans op een goede baan, waardoor de cirkel van armoede in stand blijft.

Projectinformatie
Unicef helpt deze kinderen in Brazilië met naschoolse opvang. Een voorbeeld van zo'n speciaal opvangcentrum is Casa Pequeno Davi in het plaatsje João Pessoa. Het gebouw van Casa Pequeno Davi staat dicht bij de sloppenwijk. Alle kinderen zijn welkom in het opvangcentrum, de straatkinderen en de kinderen die naar school gaan. Dagelijks bezoeken zo'n 300 kinderen van 5 tot 15 jaar het centrum. Zij krijgen hulp bij het maken van hun huiswerk, en volgen speciale lessen over kinderrechten, discriminatie en geweld. Bovendien kunnen de kinderen er voetballen, muziek maken of een workshop dansen of capoeira volgen. Door deze opvang krijgen de kinderen de kans te leren lezen en schrijven waardoor zij op school duidelijk verbeteringen doormaken. Om de ouders van deze arme kinderen te helpen, krijgen de kinderen bij Casa Pequeno Davi elke dag een warme maaltijd. Zo hoeven zij hun kinderen niet meer uit werken te sturen.

Bouw van scholen
Met steun van Unicef worden bovendien tientallen nieuwe gebouwen voor naschoolse opvang in Brazilië gebouwd. Ook zorgt Unicef voor materiaal zoals muziekinstrumenten en voetbalspullen. Bestaande gebouwen worden met steun van Unicef opgeknapt en er worden douches en sportvelden aangelegd. Daarnaast traint Unicef de leraren, zodat zij de kinderen kwalitatief goed onderwijs kunnen bieden. In Nederland hebben de meeste kinderen de mogelijkheid zichzelf te ontplooien. Door het onderwijs dat zij volgen, de sporten die zij beoefenen en de muziek die zij kunnen maken, hebben kinderen de kans zich te ontwikkelen. Unicef helpt arme kinderen in Brazilië met een veilige plek om te leren en te spelen. Zodat ook zij op kunnen groeien tot hun volle potentieel.

Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft hulpprogramma's in circa 155 landen en komt wereldwijd op voor de rechten van kinderen. Met als motto 'Kinderen eerst' geeft Unicef Nederland voorlichting over dit werk en werft daar fondsen voor. Daarnaast lobbyt Unicef Nederland voor de naleving van het Verdrag voor de Rechten van het Kind.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nice to see you back. And again by having an interesting post.